Domů Program

Expedice wagaši – putování za japonským cukrovím

Expedice wagaši – putování za japonským cukrovím

Sobota 24. 5. 2025 15:00–16:00
Japan stage (E4)

Pojďme spolu objevit krásu japonského cukroví wagaši. Co se skrývá za názvy jako daifuku, dango nebo nerikiri? Čím je výjimečné a proč na něj jsou Japonci ochotní čekat dlouhé fronty? To a mnohem víc se dozvíte právě na této přednášce. Společně se podíváme pod pokličku výroby, pokusíme se pochopit jeho kouzlo a navštívíme několik workshopů přímo v Japonsku. Projdeme turisticky známá i neznámá místa, kde to voní po cukru a rýži.

Přednášející


Klára Poskočilová

Klára Poskočilová

Zcela propadla kouzlu japonského cukroví wagashi a studium jeho symboliky, technik výroby a ochutnávání bere jako svou životní cestu, po které kráčí již 15 let. Intenzivně spolupracuje s Divadlem kjógen, pro které vyrábí i opečovává kostýmy a herce do nich obléká. A coby místopředsedkyně Česko-japonské společnosti je též produkční a programovou ředitelkou festivalu Japonského filmu a kultury Eigasai. V civilním životě toto skrývá za fasádou civilního povolání stavebního inženýra.